egészség megelőzés betegség nátha influenza gyógyítás

De beteg vagyok, biztos megfáztam.” Gondolom sok ember hallja mostanság ezt a mondatot a családjában vagy a munkahelyen. Ilyenkor általában együtt érzően bólogat a megszólított, és átnyújt egy csomag papírzsepit, majd pedig hátralép egy jó nagyot, nehogy ő is elkapja a náthát. De vajon tudjuk-e pontosan, hogy mi az a nátha? Egyáltalán, meg lehet-e fázni? És mi a különbség a nátha és az influenza között. Ennek járt utána Morzsi.

Mi kutyák soha nem fázunk meg. Jöhet nyár (40 fok árnyékban) vagy tél (-15 fok napon) akkor is ugyan azt a bundát hordjuk (Na jó, majdnem ) Bezzeg az emberek! Van, aki az egész gardróbot magára aggatja, de az sem segít. Tüsszög és folyik az orra. De mégis, hogy fázhatott meg, ha ruha hátán ruha van rajta?

Mi is az a megfázás

A megfázást – vagy más néven meghűlést – a rhinovírusoknak köszönhetjük. Ezek a kedves kis lények (olyanok, mint nekünk kutyáknak a bolhák, csak sokkal kisebbek) egész évben körülöttünk vannak. Megtalálhatóak a levegőben, a tárgyakon, egyszóval bárhol; és a számuk is igen tekintélyes: a tudomány jelenleg 200 körüli vírust tart számon, ami náthát okozhat.

Azaz, amit a hétköznapi nyelv megfázásnak hív, az a nátha.

A nátha tüneteit szerintem minden ember ismeri: orrviszketés, orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, köhögés.

Azonban a nátha kialakulása független a levegő hőmérsékletétől, olyannyira, hogy nátha vírust a legmelegebb kánikulában is el lehet kapni. Azonban a legjellemzőbb idő a náthás megbetegedésre az őszi, téli szezon. Ennek pedig a következő okai vannak:

  • kevesebb napfény (és így kevesebb D vitamin);
  • legyengült immunrendszer;
  • kevesebb vitamin;
  • nyirkos, hűvös idő;
  • szellőzetlen, zárt helységek.

A fentiekből következik, hogy ha nagyobb figyelmet fordítunk ezen okok elhárítására, akkor nagy lépést teszünk a nátha elkerülésére. Ha viszont megfertőződtünk, akkor csak tüneti kezelés létezik, ugyanis vírus fertőzést antibiotikummal nem lehet gyógyítani.

Lássuk, mi a helyzet az influenzával

Kórokozókban, tüneteiben hasonló a náthához, de sokkal súlyosabb következményei lehetnek.

Az influenzát is vírusfertőzés okozza, de ennek a vírustörzsnek a neve Ortomixovírusok. (De szép név ). Ezek közül is megkülönböztetünk influenza A, B és C vírust.

Influenza A vírus (forrás: wiki)

egészség megelőzés betegség nátha influenza gyógyítás

A három variáns közül az influenza A vírus a legfertőzőbb, de a másik kettőt sem szabad félvállról venni, hiszen például az influenza C vírus a gyermekközösségekben terjed leginkább.

Az influenza tünetei:

  • Hasonló a náthához, de amíg annál lassan fejlődnek ki, itt gyorsan jelentkeznek, és szinte minden esetben ezekhez magas láz társul;
  • Testi tünetek: izomfájdalom, levertség, fejfájás, rossz közérzet
  • Köhögésre a száraz köhögés jellemzőbb, és csak később alakulnak ki a hurutos tünetek;
  • Csecsemőknél a fentiekhez társulhat hasmenés is.

Fertőzés esetén azonnal meg kell kezdeni a kezelést, mert az influenza fertőzés szövődményei súlyosak, akár halálosak is lehetnek (tüdő-, szívizom-, agyhártya-, agyvelőgyulladás, szívinfarktus). Kezelése – akárcsak a náthánál – tüneti lehet, hiszen az influenza vírusra is hatástalan az antibiotikum.

Megelőzésben egyre nagyobb hangsúlyt kap a védőoltás.

Az ÁNTSZ legfrissebb jelentése alapján még nincs influenza járvány, de ha az előző évi adatokat nézzük, akkor látható, hogy a neheze még csak ez után következik. (forrás: www.antsz.hu)

egészség megelőzés betegség nátha influenza gyógyítás

Száz ugatásnak is egy a vége: Vigyázzon mindenki magára, egyetek sok zöldséget, mozogjatok sokat, de ha már elkaptátok a vírusfertőzést, akkor ne tömjétek magatokba az antibiotikumot. És senki se áltassa magát és másokat, hogy „nem fertőzök, csak megfáztam”, mert ezek a vírusok bizony előszeretettel ugrálnak egyik emberről a másikra.

A kezeiteket csonkolom!

Morzsi