egészség porckopás megelőzés

Morzsi ma érzékeny témát érint: A porckopást és az ehhez kapcsolódó hatalmas üzletet.

Ha rövid akarok lenni, akkor minden ember fejedelmi módon át lett …+18…-va. De, ha csak ennyit ugatnék bele a világba, akkor

  1. senki nem olvasná a blogomat, és nem kapnék velőscsontot;
  2. én is beállhatnék az átverők táborába.

Mielőtt nekikezdenék, nem túl tudományosan felvázolni – hiszen Mici néni macskája is engem olvas, és ő köztudomásul nem egy lángész –, hogy mi is az a porc, hogyan, s miért működik, illetve miért kopik ez az átokvert, és tehetünk-e ellene valamit, egy dolgot le kell szögeznem: a porckopás népbetegség. Tudom, tudom, most sokan felsóhajtottak: Te jó ég, még egy népbetegség! Mit akar ez a kutyaütő velünk megetetni? Akkor a válaszom az, hogy a legfrissebb felmérések szerint az emberek 20%-a szenved porckopástól; és ha csak Magyarország 9,5 milliós népességét nézzük, akkor ez alsóhangon 1 millió 900 ezer embert jelent kishazánkban. Ez pedig már egy akkora szám, amire minden gyógyszergyártó felkapja a fejét – és ekkor még nem szóltam a világ többi országáról, illetve rólunk kutyákról. Arra pedig, hogy a gyógyszercégek, mit akarnak megetetni velünk, majd a posztom végén kitérek.

Vágjunk hát bele!

Mi az a porc?

A testünkben több fajta, és több funkciót ellátó porc van. Ha most mindegyiket kivesézném itt, akkor már kész is lenne a doktori disszertációm, és nem blogot, hanem egyetemi tanszéket vezetnék. Azonban én nem szaknyelvi kifejezésektől hemzsegő, és így a közérthetőségtől messze álló cikket akarok prezentálni, hanem egy közérthető, mindenki által felfogható, megérthető, és ami legfontosabb, elfogadható posztot.   

Talán akkor járunk a legközelebb az igazsághoz, ha a porcot a csontokkal állítjuk párhuzamba. Tudományosan mind a kettő támasztószövet, de felépítésükben már lényegi eltérések vannak.

A porc, számunkra most legfontosabb tulajdonsága az, hogy nem tartalmaz ereket, így tápanyagot nem a vérből, hanem a környezetéből vesz fel. Ebből egyenesen következik az, hogy a porc megújulási (regenerációs) képessége rendkívül alacsony, a porcsejtek osztódni nem képesek, viszont nagyon hosszú életűek.

De miért is van szüksége a szervezetünknek porcra? A sokfajta porc közül ugyanis az üvegporc található az ízületeket alkotó csontok végén, ezzel mintegy elősegítve az ízület mozgását, és megakadályozva a csontok kopását.

egészség porckopás megelőzés

forrás: m-anatomia

Ha viszont ez a porc onnan eltűnik (elkopik) akkor a csontok surlódnak egymáson, ami már nagy fájdalommal jár; de kísérő jelenség az ízület gyulladása, valamint az ízületet tartó szalagok megnyúlása, így az ízület stabilitásának csökkenése.

egészség porckopás megelőzés

Porcfelszín felrostozódása (forrás: Pasamed)

Mi okozza a porckopást: Genetika, sérülés, statikus terhelés.

Hogyan lehet megelőzni: Megfelelő étkezés, megfelelő testmozgás, testsúlycsökkentés.

A poszt folytatásában fogom megírni részletesen, hogyan lehet megelőzni a porckopást, de amire még most ki akartam térni, az a nagy átverés. Olyan gyógyszer, ami az elkopott üvegporcot visszaépíti: NINCS. Vannak készítmények, amelyek hatására nem üvegporc, hanem rostos porc képződik az elkopott üvegporc felszínén, de ez szerkezetében korántsem azonos az üvegporccal. Látszatmegoldást ad csak, de amennyiben ezt nem követi életmódváltás, úgy a fájdalom, hosszabb-rövidebb időn belül vissza fog térni. És ebben van a nagy biznisz. A gyógyszercégek töménytelen mennyiségben gyártanak "porcképzőnek" meghirdetett szereket, de ezek - a fentiek alapján - nem a sérült üvegporcot fogják helyreállítani (visszaépíteni), hanem jobb esetben rostos porcot képeznek annak felszínén, de rosszabb esetben a hatásuk csak placebo.

Folyt.köv.

Kezeiteket csonkolom!

Morzsi